Postbus Decanaat

Beste 3e en 4e klassers van Sprengeloo,

Als decaan ontvang ik regelmatig post van vervolgopleidingen met informatie over studies en open dagen. Op dit deel van de pagina geef ik de meest relevante informatie door. Zo vind je hieronder een overzicht van regionale mbo-scholen en open dagen, info over vakopleidingen en ook interessante websites voor opleidings- en beroepskeuze.

Voor een adviesgesprek maak je een afspraak via n.zintel@sprengeloo.nl. Kom voorbereid naar het adviesgesprek door van tevoren vragen op te schrijven en heb eerst een voorbespreking met je mentor. Zodoende kunnen we doelmatig werken en vergroten we de opbrengst van het gesprek. 

N. Zintel

Vanuit het MBO

Zoals bekend kunnen leerlingen met een kader beroepsgerichte leerweg diploma (in sommige gevallen) een niveau 4 opleiding  volgen i.p.v. niveau 3. Echter, dat is niet automatisch de beste optie! Voor verreweg de meeste kaderleerlingen geldt dat een niveau 3 opleiding beter past bij hun manier van leren. Ik adviseer de kaderberoepsgerichte leerweg leerlingen die overwegen om zich in te schrijven voor een niveau 4 opleiding eerst met de mentor in gesprek te gaan en contact op te nemen met een studenten begeleidingsorgaan van de mbo school! 


Helicon weg uit Apeldoorn

Je hebt het wellicht al gehoord maar Helicon, mbo school voor groene opleidingen, is verhuisd naar Velp. Lees meer...


Aventus

NIEUW: Mediavormgever wordt numerus fixus opleiding
(tekst van Aventus) Onlangs is bekend geworden dat deze opleiding met ingang van schooljaar 2019/2020 een numerus fixus kent. Dit betekent dat Aventus – ingegeven door het Ministerie van Onderwijs – komend schooljaar niet meer dan 18 studenten mag aannemen voor de opleiding Mediavormgever. Een numerus fixus geldt voor alle ROC’s en vakscholen in Nederland die de opleiding Mediavormgever aanbieden. Om tot 18 studenten te komen, zal Aventus een loting uitvoeren. Deze loting vindt plaats na de welkomstdagen.
Wij adviseren alle studenten die zich hebben ingeschreven voor de opleiding Mediavormgever een alternatieve opleiding te kiezen, in het geval de loting verkeerd uitvalt. Opleidingen binnen Aventus die het dichtst bij de opleiding Mediavormgever liggen, zijn o.a. de opleidingen Mediaredactiemedewerker en Mediamanager, beide ook niveau 4 opleidingen. Meer informatie over deze opleidingen vind je op www.aventus.nl/media.
 Als een leerling hulp nodig heeft bij het maken van een tweede keuze, dan kunnen de medewerkers van het loopbaanexpertisecentrum hun hierbij ondersteunen. Ze kunnen dan een gesprek aanvragen door het sturen van een e-mail naar Carin Muller, c.muller@aventus.nl.

Duo-opleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG

Ben je op zoek naar een niveau 3 opleiding in de zorg en klaar voor een extra uitdagend traject? Kies dan voor de combinatieopleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG (BOL) in Zutphen. Je volgt dan twee opleidingen tegelijkertijd en ontvangt dus ook twee diploma's!! Hiermee ben je breed inzetbaar en heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt. Klik hier voor meer informatie.

Dit cursusjaar (2018-2019) start Aventus met de opleiding Technicus engineering/Smart TechnologyHet betreft een BOL niveau 4 opleiding in Deventer, locatie Technicampus. 

Daarnaast biedt Aventus de opleiding Techfunity aan. Dit is een opleiding binnen de autotechniek volgens een nieuw onderwijsconcept. Check de website van Aventus voor meer informatie over deze opleiding.

Voor sommige opleidingen zijn maar een beperkt aantal opleidingsplekken beschikbaar. Dat wordt numerus fixus genoemd. Het is zeer verstandig om je hiervoor vóór 1 november in te schrijven! Klik hier voor een overzicht van de numerus fixus opleidingen van Aventus per schooljaar 2019-2020

Ook zijn er opleidingen met aanvullende eisen naast een vmbo-diploma.
Let op: deze twee overzichten betreffen alleen de opleidingen van Aventus! Alle mbo instellingen moeten op hun opleidingspagina van hun website duidelijk vermelden als het een numerus fixus opleiding of opleiding met aanvullende eisen betreft!

Wil je meer weten, check dan de site van Aventus of neem op een andere manier contact op met Aventus.

Inschrijfavonden Aventus
Wil je naar Aventus en heb je problemen met inschrijven? Aventus organiseert speciale avonden voor hulp bij het aanmelden. Check de website van Aventus voor meer informatie!


Deltion er is momenteel geen nieuws vanuit Deltion.  

AANMELDEN VÓÓR 1 APRIL

Alle examenkandidaten moeten zich voor 1 april hebben aangemeld voor een mbo-vervolgopleiding. Dus ook als je havo of een 'kopjaar' op Sprengeloo wilt gaan doen, moet je je als back-up aanmelden voor een mbo-opleiding.
Wil je een numerus fixus opleiding doen, wacht dan niet en meld je dan z.s.m. aan!
Wil je naar een VeVa opleiding meld je dan aan vóór 1 november. Je moet dan wel eerst een informatieavond bezocht hebben!

Ook moet iedere examenkandidaat ten minste zijn DDD-account activeren en deel A invullen. Voor al je vragen over DDD en aanmelding mbo kom je naar het decanaat!

Brochures
De brochures en opleidingsgidsen van Aventus en Deltion voor het komend schooljaar (2019-2020) zijn binnen. Ze zijn per profiel verspreid in de beroepsgerichte vaklokalen. Wil je een brochure van een ander profiel? Die vind je op de gang bij mijn kantoor in de techniektoren in de speciale folderzuilen. Staat de brochure die jij zoekt er niet meer bij? Laat het me even weten!


Meeloopdagen (vanaf november 2018)

Op de meeste mbo's kun je een dagje meelopen op de opleiding waarin je geïnteresseerd bent. Het is een uitstekende manier om je te oriënteren op je mogelijkheden. Je moet je daar van tevoren voor inschrijven en je moet digitaal verlof vragen aan de mentor! Gebruik daarvoor dit formulier!
Helaas is er niet één gezamenlijke website voor alle meeloopdagen van alle mbo's. In de tabel hieronder vind je links naar de inschrijfformulieren van de meeloopdagen/doedagen.

NXTLVL mbo avond is op maandag 12 november! Je ontvangt op school één entreekaart waarmee jij (en je ouders/verzorgers of andere begeleider) toegang krijgen tot deze informatie avond. Kom i.v.m. beperkte parkeergelegenheid met de fiets of OV!  

Exclusieve Open Dagen Laboratorium opleidingen (Aventus) zijn op vrijdag 23 november 2018 en woensdag 16 januari 2019 van 16.00 uur - 21.00 uur te Deventer (in het Saxion gebouw!)

Informatiedagen en meer...
Voor een volledig overzicht van open dagen en informatiebijeenkomsten klik je op deze link:
MBO Open Dagen overzicht van schooljaar 2018/2019

Hieronder vind je een selectie van de meest gekozen mbo's en de belangrijkste evenementen aangaande jouw schoolloopbaan.


Een aantal ROC’s in Apeldoorn en omgeving:

Naam ROC 

Aventus                                   

 

ROC Rijn IJssel

Waar? Apeldoorn, Deventer en Zutphen        
  Arnhem, Nijmegen en Wageningen e.o.
Internet www.aventus.nl
  www.rijnijssel.nl
Open Dag 30 november 2018   23 november 2018
Meeloopdag  via de opleidingspagina's Aventus   aanmelden via deze link 

Naam ROC  Landstede MBO   Deltion College                                   
Waar? Zwolle, Harderwijk, Raalte en Lelystad 
  Zwolle
Internet www.landstede.nl
  www.deltion.nl
Open Dag 15 november 2018   30 nov + 1 dec 2018
Meeloopdag  aanmelden via deze link   aanmelden via deze link 

Naam ROC Helicon Opleidingen     Cibap                                                  
Waar? Velp          Zwolle
Internet www.helicon.nl
  www.cibap.nl
Open Dag 26 januari 2019   6 oktober 2018
Meeloopdag  www.eendagjembo.nl   aanmelden via deze link 

Voor alle ROC’s geldt: kijk op de website voor actuele informatie over opleidingen en locaties, adressen en open dagen.Studiekeuze en algemene informatie over het mbo
Studiekeuze en algemene informatie over het mbo kun je kijken op de volgende websites:


www.lerenenwerken.nl 
 www.ditismbo.nl
 www.mbowijzer.nl
 www.youchooz.nl *
www.mbostad.nl 
 www.beroepeninbeeld.nl 
 www.ontdekaventus.nl  

*Youchooz is nieuw en richt zich op opleidingen en beroepen binnen Zorg & Welzijn en sport.Specialistische Vakopleidingen

Onder specialistische vakopleidingen verstaan we alle door het bedrijfsleven*) of vakspecifieke mbo verzorgde opleidingen en trainingen.

Hieronder een overzicht van zulke specialistische opleidingen met links naar de bijbehorende websites:


*) theoretische deel van de opleiding wordt door bedrijf vaak uitbesteed aan regulier mbo


Contactgegevens

Postadres
Postbus 2939
7301 EH Apeldoorn

Bezoekadres
Sprengenweg 81 in Apeldoorn
(ingang Prinses Beatrixlaan)

(055) 357 53 12 (ziekmeldingen)
(055) 357 53 00
info@sprengeloo.nl
Privacyverklaring